Tesislerin İzleme Planındaki İzleme Sistemini ve Emisyon Raporundaki Emisyon Değerlerinin doğruluğunu kontrol etmek amacıyla Doğrulayıcı Kuruluş tarafından görevlendirilen Yetkin atanmış personellerden oluşan ekibe Doğrulama Ekibi denir.
Doğrulama Ekibi asgari olarak bir Baş Doğrulayıcı, Denetimine gidilen tesisin ilgili kapsamından atanmış yetkin en az bir Doğrulayıcı ve Denetime gidilen tesisin kapsamından teknik yetkinliğe sahip en az bir Teknik Uzmandan oluşur. Doğrulama Ekibinin görevlendirilmesinde toplam yetkinliği önemlidir.
Doğrulama Ekibinde en fazla bir Baş Doğrulayıcı yer alması gerekir iken tesisin kapsam sayısına göre birden fazla Doğrulayıcı ve tesisin doğrulanmasında Baş Doğrulayıcı ve Doğrulayıcılara teknik konularda yardımcı olması açısından birden fazla teknik uzman görevlendirilebilir.
Bir Baş Doğrulayıcı aynı zamanda Doğrulayıcı ve Teknik Uzman Yetkiliğine de sahip ise Doğrulama Ekibi bir kişiden de oluşabilir.
Doğrulama Ekibinde Aktif olarak görev yapan Baş Doğrulayıcı, Doğrulayıcı ve Teknik Uzmanların yanı sıra Doğrulama Ekibinde sorumluluğu olmayan fakat yetiştirilmek üzere görevlendirilen Aday Baş Doğrulayıcı, Aday Doğrulayıcı ve Kapsam Adayları da görev yapabilir.
Doğrulama Ekibi tarafından Tesislerin İzleme Planındaki İzleme Sistemini ve Emisyon Raporundaki Emisyon Değerleri ile ilgili yapılan Kontrollerin Doğrulama Prosedürlerine uygun olarak yapılıp yapılmadığının kontrolü sağlamak amacıyla Doğrulama Ekibi ile aynı yetkinliğe sahip Doğrulama Ekibinden bağımsız kişilerden oluşan ekibe BGG Ekibi denir.
BGG Ekibi de Doğrulama Ekibinde olması gereken En az bir Baş Doğrulayıcı ve Denetimi yapılan tesisin kapsamından teknik yetkinliğe sahip en az bir Teknik Uzmandan oluşur.
Baş doğrulayıcı: Sera gazı emisyon raporunun doğrulama sürecini yürütmekten ve raporlamaktan sorumlu olan, idari olarak doğrulama ekibinin yönetimi ve denetimiyle görevlendirilen kişiye denir.
Doğrulayıcı: Doğrulama ekibinin üyesi olan ve denetimi yapılan sektörde sera gazı emisyon raporunun doğrulama işlemlerini gerçekleştirmekten sorumlu olan kişiye denir.
Not: Doğrulama Ekibinde Doğrulayıcı olarak görev yapan bir personel aynı zamanda Baş Doğrulayıcı Yetkinliği var ise o denetimde Baş Doğrulayıcı olarak ta görev yapabilir veya Bir Baş Doğrulayıcı aynı zamanda denetim yapılan sektörde Doğrulayıcı niteliklerine haiz ise o denetimde Baş Doğrulayıcı görevinin yanında Doğrulayıcı olarak ta görev yapabilir.
Teknik uzman: Doğrulama faaliyetlerinin sağlıklı yürütülmesinde görev alan ve belirli bir konu ile alakalı detaylı bilgi ve uzmanlığa sahip doğrulama faaliyetleri ile ilgili Doğrulayıcı ve Baş Doğrulayıcıya Teknik olarak destek olan kişiye denir. Teknik Uzmanlar tek başına doğrulama faaliyeti yürütemez.
Örnek Teknik Uzmanlık Konuları
Teknik Uzmanlar Doğrulaması yapılan tesiste Baş Doğrulayıcı ve Doğrulayıcılara aşağıda Örnekleri verilen konularda teknik destek sağlayabilir.
Not:Doğrulama Ekibinde görevli bir Doğrulayıcı veya Baş Doğrulayıcı herhangi bir konuda teknik konularda da yetkinliğe sahip ise o doğrulama ekibinde görev yaptığı Baş Doğrulayıcı veya Doğrulayıcı görevinin yanında Teknik Uzman olarak ta görevlendirilebilir.
Bir Kişinin Doğrulama Ekibinde Baş Doğrulayıcı olarak Görev yapabilmesi için asgari olarak aşağıdaki şartları sağlaması gerekmektedir.
Bir Kişinin Doğrulama Ekibinde herhangi bir kapsamda Doğrulayıcı olarak Görev yapabilmesi için asgari olarak aşağıdaki şartları sağlaması gerekmektedir.
Not 1: Teknik uzmanlar için mesleki tecrübe, Yönetmelik kapsamındaki faaliyetleri yürüten tesislerin projelendirilmesi, işletilmesi, ilgili üretim veya hizmetin gerçekleştirilmesi, ürün deneyleri/hizmet kontrolü, üretim veya hizmet ile ilgili danışmanlık, tasarım veya kalite kontrolü, ürün veya hizmet incelemesi konularında çalışılarak kazanılmış olmak zorundadır.
Not 2: Baş doğrulayıcı ve doğrulayıcılar asgari 5 doğrulama sürecinde ve sahada 30 takvim günü fiili olarak görev aldıkları tesislerin faaliyetleri konusunda teknik yetkinliği kazanmış sayılır. Bu durum, doğrulayıcı kuruluş tarafından değerlendirilip kayıt altına alınır. Bu kişilerden 4 yıl teknik tecrübe şartı aranmaz.
Doğrulama Ekibinde Baş Doğrulayıcı veya Doğrulayıcı olabilmek için öncelikle asgari şartları sağlayıp Doğrulayıcı Kuruluşların yapacağı Eğitim Sınav ve Yetiştirme Programı kapsamında Doğrulama Projelerinde belirli süre Staj sürecinin tamamlanması gerekir.
Baş Doğrulayıcı olacak kişilerin Aday Baş Doğrulayıcı şartlarını sağlaması gerekir.
Doğrulayıcı olarak görev yapacak kişilerin Aday Doğrulayıcı şartlarını sağlaması gerekir.
Bir Doğrulayıcının doğrulayıcı olarak görev yaptığı sektörlerden başka yetkin olarak doğrulama yapmak istediği sektörlerde de doğrulayıcı olabilmesi için Kapsam Adayı asgari şartlarını sağlaması gerekir.
Aday Doğrulayıcı: Doğrulama Ekibinde herhangi bir Doğrulama sorumluluğu olmayan Doğrulayıcı olabilmek için Doğrulama süreçlerini öğrenen kişiye denir.
Kapsam Adayı: Doğrulama Ekibinde daha önce yetkinliği olmayan ve atanmadığı herhangi bir sektörel kapsamdan Doğrulayıcı olarak atanabilmek için Doğrulama Faaliyetlerinde ilgili kapsamdaki Doğrulayıcı görevlerini öğrenen kişiye denir.
Aday Baş Doğrulayıcı: Doğrulama Ekibinde Baş Doğrulayıcı olarak atanabilmek için Doğrulama Ekibinin Baş Doğrulayıcısı gözetiminde Doğrulama Faaliyetlerindeki Baş Doğrulayıcı görevlerini öğrenen kişiye denir.
Bir Kişinin Doğrulama Ekibinde Baş Doğrulayıcı olarak yetiştirilebilmesi için asgari olarak aşağıdaki şartları sağlaması gerekmektedir.
Aday Baş Doğrulayıcının Yetiştirilmesi sürecinde; Aday Baş Doğrulayıcılar Baş Doğrulayıcı Eğitim Yetiştirme Programınadâhil edilir. Eğitim programını ve sınavı başarı ile tamamlayan Aday Baş Doğrulayıcılar doğrulama projelerinde yer alabilirler.
Aday Baş Doğrulayıcıların Baş Doğrulayıcı olarak atanmaları için aşağıdaki kriterlerin sağlanması gerekmektedir.
Bir Kişinin Doğrulama Ekibinde Doğrulayıcı olarak yetiştirilebilmesi için asgari olarak aşağıdaki şartları sağlaması gerekmektedir.
Aday Doğrulayıcının Yetiştirilmesi sürecinde; Aday Doğrulayıcılar Sera Gazı Zorunlu Eğitim Programına dâhil edilir. Eğitim programını ve sınavı başarı ile tamamlayan Aday Doğrulayıcılar Kapsam Eğitim Programınına tabi tutulurlar. Kapsam Eğitim Programında yer alan ilgili kapsam eğitimini ve sınavını başarı ile tamamlayan adaylar doğrulama projelerinde yer alabilirler.
Aday Doğrulayıcıların Doğrulayıcı olarak atanmaları için aşağıdaki kriterlerin sağlanması gerekmektedir.
Kapsam Adayı için Asgari Şartlar Nedir ve Atanılmayan Kapsamdan Nasıl Doğrulayıcı Olunur?
Bir Kişinin Doğrulama Ekibinde yetkin olmadığı kapsamlardan da Doğrulayıcı olarak yetiştirilebilmesi için asgari olarak aşağıdaki şartları sağlaması gerekmektedir.
Kapsam Adayı Yetiştirilmesi sürecinde; Kapsam Adayı Kapsam Eğitim Yetiştirme Programınadâhil edilir. İlgili kapsamlardan eğitim programını ve sınavı başarı ile tamamlayan Kapsam Adayı ilgili kapsamlara ait doğrulama projelerinde yer alabilirler.
Kapsam Adayının ilgili kapsamdan Doğrulayıcı olarak atanmaları için aşağıdaki kriterlerin sağlanması gerekmektedir.