Doğrudan Emisyonlar Bu kaynakların çeşitliliğine göre Alt Sınıflara ayrılır. Envanter oluşturulur iken Doğrudan Emisyonlar aşağıdaki kategorilere ayrılarak raporlanmalıdır.
Isı, mekanik iş ve buhar üretmek için Isıtıcılar, gaz türbinleri, kazanlar, Brülör, Ocaklar, gibi sabit ekipmanlarda yakılan her türlü yakıtın (fosil veya biyokütle) yanmasının sonucu olan Sera Gazı emisyonlarına Sabit Yanma Emisyonları denir.
Organizasyon Dahilinde olan Motorlu taşıtlar, kamyonlar, gemiler, uçaklar, lokomotif forkliftler gibi ulaşım ekipmanlarında yanan yakıtın sonucu olan doğrudan emisyonlar bu sınıfta kategorize edilir.
Organizasyonel sınırlar dahilinde olmayan araçlarda yapılan yolculuklardan kaynaklanan emisyonlar, iş seyahatleri, çalışanların işe gidip gelmeleri, müşteri veya ziyaretçilerin ulaşımından, kiralanan varlıklardan vb. Kaynaklanan "dolaylı emisyonlar" olarak rapor edilmelidir.
Tesis Nakliye Taşıma işi yapıyor ise Taşımadan Kaynaklı Emisyonlar Doğrudan Emisyon olarak kategorize edilmelidir.
Organizasyonel Sınırlar içerisinde gerçekleşen endüstriyel prosesler sonucu ortaya çıkan Sera Gazı Emisyonlarına Doğrudan Proses Emisyonları denir.
endüstriyel prosesler örnekleri, bunlarla sınırlı olmamak üzere, çimento ve kireç üretimi, kimyasal üretim, imalat, petrol ve gaz arıtma ve kaçınma, değiştirme, imha, ayrıştırma sistemleridir.
Doğrudan kaçak emisyonlar;
Fosil yakıtları çıkaran, işleyen, depolayan ve dağıtan sistemlerden (örneğin flanşlar, vanalar, rakorlar ve dişli bağlantılar) gelebilir;
Ekipman sızıntılarından (örneğin soğutma sistemleri);
Tarımsal işlemlerden (örn. çürüme ve fermantasyon, gübre, hayvancılık, azotlu gübrelerin uygulanması);
Atık malzemelerin düzenli depolama sahaları, kompostlama tesisleri, atık su arıtma ve diğer atık yönetimi süreçleri gibi kaynaklardan kontrolsüz ayrışması.
Alevlenme veya havalandırmadan kaynaklanan emisyonlar “doğrudan emisyonlar” olarak ölçülür. Alevlenme ve havalandırmadan kaynaklanan emisyonlar kasıtsız veya kasıtlı olabilir.
Örnekler şunları içerir:
Doğal gaz veya hidrokarbon gazı içeren CH4 veya CO2'nin (sabit yanma baca gazı hariç) contalar veya havalandırma boruları yoluyla atmosfere tasarlanmış salımı;
Bakım için ekipman boşaltma; ve ekipmanı çalıştırmak için kullanılan gazın doğrudan havalandırılması (pnömatik cihazlar gibi).
Topraktaki canlı biyokütleden organik maddeye kadar tüm sera gazlarını kapsayan arazi kullanımı, arazi kullanım değişikliği ve ormancılıktan kaynaklanan doğrudan Sera Gazı emisyonları bu sınıfta değerlendirilir.
Örnek :
Ormanı ekin arazisine dönüştürmek
Kullanılan Gübrelerde yapılan değişiklikler
Ağaç Ekme veya Kesme faaliyetleri